Prusikknoop

Hits: 1007

Een Prusikknoop is een knoop vaak gebruikt in de klimsport als beveiliging, bijvoorbeeld op een klimtouw. En wordt ook gebruikt in de vliegersport.

Met twee van deze prusiks kan een klimmer langs een touw omhoog klimmen. 1 touwtje wordt aan de klimgordel bevestigd. In de lus van het andere touwtje kan de voet van de klimmer worden gezet. Door zijn gewicht te verplaatsen van zijn voet naar zijn gordel, kan het ontspannen touwtje een stukje omhoog geduwd worden. En dat kan op en neer.

Een tweede toepassing is voor een verticale zekering bij het beklimmen van een ladder of steile helling. De klimmer duwt de prusik mee omhoog. Als hij dan valt trekt de prusik zich aan en blijft de klimmer hangen.

Afhankelijk van het verschil in dikte tussen het gebruikte klimtouw en het prusiktouw moet het aantal windingen in de prusikknoop worden aangepast. Dit om te zorgen dat het prusiktouw genoeg wrijving heeft met het klimtouw om te zorgen dat de klimmer blijft hangen. Hoe kleiner het verschil in dikte tussen het prusiktouw en het klimtouw hoe groter het aantal windingen in de prusikknoop.

In de vliegersport wordt deze knoop gebuikt voor de toming van de vlieger. Hiermee is de vlieger eenvoudig te verstellen.