Het besturen van 4/5 lijns vlieger

Hits: 1537

In dit artikel gaan we je uitleggen hoe een echte kite werkt. Het enige wat we je gaan uitleggen is hoe je een grote vlieger kan besturen terwijl je in het water staat. 

Het grote verschil

Je hebt het besturen van de twee lijns kite al aardig onder de knie en bent toe aan een grotere kite. Deze kite kun je naast links en rechts sturen ook ‘poweren’ en ‘depoweren’.

Hoe moet je poweren en depoweren?

Door de bar naar je toe te trekken of van je af te duwen, kun je spelen met de hoek van de vlieger ten opzichte van de wind. Als je de bar naar je toe trekt, trek je de vlieger als het ware ‘dicht’ en begint deze kracht op te bouwen. Als je de bar van je af duwt, gaat de vlieger weer ‘plat’ vliegen en verliest deze zijn kracht.

Nadelen van depoweren

Dit is erg prettig en veilig als je kracht wilt lozen. Het nadeel is dat er minder spanning staat op je achterste lijnen (stuurlijnen). Hierdoor reageert de vlieger trager of soms zelfs helemaal niet.

De sweet spot

Wat je wilt doen, is de juiste combinatie vinden tussen power en handling. Je trekt de bar zover naar je toe dat je genoeg spanning hebt op je stuurlijnen om te kunnen sturen en niet teveel kracht hebt in de vlieger.

En dan… De wind.

Omdat de wind altijd anders is, is je sweet spot ook altijd anders. Bij harde wind ‘duwt’ de wind de achterkant van de vlieger verder omhoog waardoor je sweet spot ook hoger ligt. Bij zachte wind is dit andersom, dan stuurt de vlieger beter door de bar verder aan te trekken.

Hoe voel ik dit?

Men denkt dat het nodig is veel kracht te gebruiken in de armen. Echter, met 2 vingers kun je de vlieger besturen, omdat de powerlijnen (voorste lijnen) vastzitten aan je trapeze. Probeer je bar eens met 2 vingers aan te trekken totdat er spanning op de achterste lijnen staat zonder dat je veel kracht voelt. Zo vliegt je vlieger het meest stabiel.