Over de Vliegerlijnen en Sleeven

Hits: 1745

Het is van groot belang dat je o.a. bij het powerkiten, kitesurfen en trickvliegeren een goede lijnenset gebruikt. Zo min mogelijk rek in de lijnen en ze moeten exact gelijk van lengte zijn.

Anders heb je meteen al een achterstand op iedereen die wel met gelijke lijnen vliegt. Als je ongelijke lijnen hebt, ook al is het maar een halve centimeter, dan is het al veel lastiger om een scherpe haakse bocht te maken. En laat staan de vlieger goed te kunnen besturen.

Benodigdheden:

  • Vliegerlijn
  • Sleeve materiaal
  • Meetlint
  • 2 Grondpennen/ankers
  • Schaar/mes
  • Stift
  • Aansteker
  • Sleevenaald/veer
  • Voldoende ruimte
  • Stoel

Om te beginnen knippen we eerst 4 gelijke stukken sleeve materiaal af van ongeveer 20 cm. Na het afknippen branden we meteen de uiteinden dicht zodat het niet meer kan rafelen. Voordat je de aansteker er tegen aanhoudt, moet je natuurlijk wel eerst de naald in de sleeve steken, want anders kan de vliegerlijn er niet meer doorheen.

Daarna kunnen we nieuwe lijn uitlopen. Druk of draai de grondpen zo diep mogelijk in de grond, want er komt redelijk wat kracht op te staan. Knoop het begin van de lijn in een simpele lus, zodat je het vast kan maken aan de grondpen. Maak ook meteen het meetlint vast aan de grondpen en meet de door jou gewenste lengte +1 meter af (verlies tijdens het sleeven). Zet op die lengte de andere grondpen en loop weer terug naar de eerste pen en knip de lijn door.

Pak de stoel erbij en ga er even rustig voor zitten, want dit klusje moet je niet overhaast doen. Haal het lusje van de gondpen af en knip het lusje af. Schuif nu over beide uiteinden de sleeve met behulp van de naald of veer en trek de sleeve zover terug, zodat er nog een paar centimeter vliegerlijn uit de sleeve steekt. Leg eerst een enkelvoudige knoop aan het begin van de sleeve. Nu moet de sleeve nog strak getrokken worden. Met de ene hand pak je het knoopje vast en met de andere hand knijp je vlak stevig achter het knoopje. Trek nu de sleeve tussen je samengeknepen vingers door, zodat de sleeve kleiner in diameter wordt en strak om de vliegerlijn komt te zitten. Houd de sleeve stevig vast, zodat de spanning er op blijft staan en leg nogmaals een enkelvoudige knoop in het andere uiteinde van de sleeve.

Nu kunnen we een lus in de sleeve maken. Waarop je goed moet letten, is dat de knoop mooi vlak wordt. De twee sleeve uiteinden moeten dus mooi parallel blijven lopen in de knoop. Let er ook op dat de knoop van de lus dicht tegen de twee enkelvoudige knoopjes aanzit. Als de knoop op zijn plek zit, kun je alles geleidelijk goed straktrekken.

Wanneer je beide uiteinden gesleeved hebt, is het tijd om de lijn voor te rekken. Maak een sleeve vast aan de grondpen en loop de volledige lengte van de lijn uit. Maak aan de andere kant van de lijn een handvat vast aan de sleeve, zoals je dat normaal ook zou doen als je gaat vliegeren. Afhankelijk van je lijnsterkte ga je nu aan de lijn hangen, bij UL lijntjes wel wat voorzichtig doen, maar vanaf 60 kg lijnen kun je rustig een beetje gewicht gebruiken. Na een minuut of 5 is de lijn wel voldoende gerekt en kun je het handvat losmaken en de twee uiteinden weer bij elkaar brengen.

Zet de twee uiteinden nu vast aan 1 grondpen en loop met de schaar/mes en stift naar het eind van de lus die ontstaan is. Pak de lijn precies in het midden vast en zet het geheel weer onder spanning. Zet op bijde lijnen op de zelfde plek een streepje. Afhankelijk van de lengte van de sleeves, zet je een streep op de lijn waar de sleeve zou moeten komen. Als je 20 cm sleeves gebruikt is dat dus 40 centimeter voor het midden.


Knip nu de lijn in het midden door en schuif de sleeves tot aan het streepje. In plaats van eerst een enkelvoudige knoop te leggen aan het eind van de sleeve, doe je het nu eerst aan het begin van de sleeve. Trek beide sleeves weer goed strak, zodat ze mooi strak om de lijn zitten en leg het knoopje aan het uiteinde.

Pak beide sleeves op het eindknoopje vast en zet op beide lijnen even veel druk. Vouw de sleeves nu in het midden dubbel, zodat je één lus krijgt. Pak beide sleeves bij het lusje vast en knijp het even aan zodat er een knik in komt. Op deze manier kun je ze makkelijk één voor een knopen en kun je nog zien waar het midden van het lusje moet komen. Knoop de lussen zoals hierboven beschreven is, zodat we de laatste controle kunnen uitvoeren.

Nu alles geknoopt is, doen we nog een laatste test. Maak de handvaten vast aan de ene kant en aan de andere kant zet je de lijnen goed vast aan de grondpen. Maak nu dezelfde bewegingen als tijdens het vliegeren en kijk of jouw handen in dezelfde positie uitkomen. Het makkelijkst is om wat haakse bocht bewegingen te maken voor het lichaam en dan aan de lijnen gaan hangen. Net doen alsof er heel veel wind staat. Als je alles goed gedaan hebt, heb je een nieuwe lijnenset gemaakt, waarvan de lijnen precies even lang zijn en die ook niet meer kunnen verschuiven. Er zijn vele manieren om lijnensets te maken, maar wij geven de voorkeur aan deze manier.