Vliegers in Indonesië

Hits: 985

Deze vliegers hebben enorme afmetingen en zijn met heel veel zorg en vakkundigheid door de Balinesen gebouwd. Het vliegeren op Bali is dan ook niet zomaar een tijdverdrijf.

Het is een onderdeel van de hindoe-boeddhistische cultuur en religie. Dit uit zich onder andere in het kleurgebruik en de rituelen die bij het maken van de vliegers en tijdens de wedstrijden zelf in acht worden genomen. Zo representeren de meest gebruikte kleuren zwart, rood, geel/goud (reïncarnaties van) de hindoegoden Vishnu, Brahma en Mahadewa. In zijn verschijningsvorm van schaapsherder (Rara Angon), wordt de hindoegod Shiva (wit) beschouwd als de patroonheilige van de vliegers.

Vliegeren is ook verbonden aan het planten en oogsten van de rijst en staat symbool voor de vruchtbaarheid en de cyclus van het leven.

De Balinese wedstrijdvliegers zijn gemaakt van bamboe, rotan en katoen en hebben traditionele vormen. De vliegers zijn veelal voorzien van enkele zoemers (guwangan) van rotan en maken een prachtig hypnotiserend geluid als ze in de lucht opgelaten zijn.

De drie traditionele vliegers zijn de Pecukan, Be-Bean en Janggan. De Pecukan is symmetrisch, heeft een ovale vorm als een oog, en is traditioneel veelkleurig.
De grootste vlieger (Janggan) is een combinatie van een vogel en een draak, heeft een ovale vorm en is getooid met een drakenhoofd of die van een mythische naga (Sanskriet: slang).

De spanwijdte kan wel tussen de tien en twaalf meter zijn, met een staart van enorme lengte (meer dan vijftig meter is niet uitzonderlijk!). De kleuren zijn traditioneel wit, rood en zwart. Naast de meer traditionele vormen worden modernere vliegers gemaakt in de vorm van dierfiguren, mensen of moderne vervoersmiddelen zoals boten, auto's of vliegtuigen.

Ieder Balinees dorp telt een aantal buurtorganisaties (banjar). De deelnemende banjars vormen een vliegerteam (sekaba) van vijftig tot zeventig mensen: de vliegeraars, een gamelanorkest en banierdragers. Ieder lid van de banjar wordt gevraagd om een donatie, want het bouwen van een mooie goede vlieger is een kostbare zaak; de totale kosten kunnen oplopen tot 15 miljoen rupiah. Daarnaast moet gezorgd worden voor het transport van de vliegers, de begeleidende muzikanten en eten en drinken tijdens het festival.

Om de gunstigste dag te bepalen waarop het bouwen van de vlieger aanvangt, consulteert men eerst een dukun petangan, die aan de hand van de traditionele Balinese kalender een datum uitkiest. Voordat de vliegers tijdens de wedstrijd op worden gelaten, zegent een priester in de lokale Balinese tempel ze in en vindt een parade door de straten van Sanur plaats. Soms wordt Hanuman, de Apenkoning uit het hindoeïstische Ramayana-epos, aangeroepen om voor een sterke wind en succes tijdens de wedstrijd te zorgen. Voor en tijdens het oplaten van de vliegers op het wedstrijdterrein spelen lokale gamelanorkesten. Ieder team heeft zijn eigen groep musici en vlagdragers. De mannen dragen de vliegers zover mogelijk het veld in, waarna ze de vlieger onder luid gejuich en muziek oplaten.