Vliegers in Pakistan

Hits: 744

Een goed voorbeeld over het vliegeren in Pakistan kun je zien in de film Kite Runner (Al speelt deze film zich af in Afganistan. maar het heeft veel overeenkomsten met Pakistan).

Het vliegeren is een geliefde sport. Het vechtvliegeren is al vanoudsher een van de hoekstenen in Lahore, waar in het voorjaar het eeuwenoude vliegerfeest Basant-festival wordt gehouden. Dan zitten ze op dakken om naar de duels in de lucht te kunnen bekijken. Alleen sinds 2005 is daar een verbod op gekomen. Met uitzondering van 25 februari tot 15 maart. dit in het belang van de Basant en  voor het behoud van vliegerindustrie.

En vliegeren in Pakistan is niet suf. Want als je eenmaal hebt geleerd hoe je het ding in de lucht moet houden en welke figuren je kunt maken, dan bind je een paar scheermesjes aan het vliegertouw, of doop je het in een bak vol lijm met verpulverd glas, en daarmee probeer je de vlieger van de buurman door te snijden.

Vliegergevechten dus. Het kan er hard aan toe gaan. Elektriciteitsdraden worden doorgesneden waardoor een wijk uren in het donker zit. Een nietsvermoedende vogel kan het leven laten als hij op het verkeerde moment langsvliegt. En soms vallen er onder spelers of toeschouwers doden, als de vlieger met een noodvaart naar beneden keldert en het touw langs een keel scheert. Daarom is de vlieger tot moordwapen uitgeroepen.

De regering van de provincie Punjab heeft besloten dat, als er weer iemand om het leven komt bij het vliegeren, de eigenaar voor moord terecht komt te staan. Als hij schuldig wordt bevonden, kan hij de doodstraf krijgen.

'Dit kan zo niet langer want er gebeuren te veel ongelukken', verklaart de adviseur voor de minister van Mensenrechten en Justitie. 'Er zijn zelfs kinderen omgekomen.'

Tijdens het vliegeren beschermen de motorrijders met gebogen buizen op hun motor die van voor naar achteren lopen voor de lijnen.